Behandeling draainek kip

Vorige week was het zomaar in ene mis. Een van onze kippen lag op de grond te spartelen, met haar nek in een hele vreemde hoek. Nou ben ik geen dierenarts en was dit de eerste keer in 10 jaar kippen houden dat ik het mee maakte. Mijn gevoel zei direct draainek ziekte.

Draainek ziekte bij kippen:

Draainek of scheve kopziekte (torticollis) heeft als symptomen:

Het voortdurend schuin houden van het kopje, draait rondjes op de rug op de grond en duikelt soms over de kop. Het wordt er vaak niet beter op, wanneer je hem observeert, dit komt doordat de kip angstig en nerveus word. Het evenwichtsorgaan van de kip is verstoord door een kramp van de spieren van de cervicale wervelkolom.

Zet de kip die deze symptomen laat zien direct apart. Het liefst in een kooi of doos afgedekt met een doek zodat hij donker en rustig zit. Zet er eerst geen water in. Ze zal nog steeds vallen en daardoor haar water of voer omgooien. Laat haar eerst even bijkomen. Als ze haar evenwicht weer enigszins heeft gevonden kun je beginnen met water en/of voer.

Ik voerde mijn kip eerst met een spuitje; water met multi vitamines voor vogels. Na een aantal spuitjes, wilde ze zelf wel weer wat scharrelen.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van draainek:
De vogel kan een trauma, zoals een hersenschudding of een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Meestal doordat hij door een paniekreactie ergens tegenaan is gevlogen. In dit geval is rust de beste remedie. Behandelen met antibiotica is niet nodig.

Intoxatie/vergiftiging. Bijvoorbeeld door het eten van muizen/rattengif. Dit gif heeft de eigenschap de stolling van het bloed te beïnvloeden. In dit geval kun je het best vitamine K toedienen. Ook in geval van loodvergiftiging, behandel je het op dezelfde manier.
Een overdosering van medicijnen.
Dit veroorzaakt soms ook het rondtollen en over de kop duikelen.
Geef altijd de voorgeschreven dosering. Een extra dik schepje kan net teveel zijn.
Geef nooit alleen een druppel in de bek wanneer dit niet wordt aangegeven.
Bij twijfel over de dosering altijd contact opnemen met een deskundige.
Medicijnen zijn nooit “onschuldige middelen”.

In het geval van een bacteriële besmetting door bv streptokokken, is de kans op besmetting voor andere vogels heel groot. In alle gevallen van twijfel, dat de ziekte veroorzaakt wordt anders dan een trauma. Is een onderzoek van ontlasting zeer sterk aan te raden en zal de ziekte bij vastlegging van een bacteriële of virusinfectie met antibiotica bestreden worden.

Ons kippetje ging s avond al op provisorisch stok. Heeft een nacht apart gezeten. Klaagde de volgende dag als van ouds. Heeft nog een vitamine spuitje gehad en is weer mooi terug in haar hok gegaan bij de anderen. De symptomen zijn ook niet meer teruggekomen.

Foto’s: privé

Plaats een reactie